Zaprawianie nasion, bulw i kłączy | Drukuj |  Email
Nasiona drobne

Dla nasion cebuli, pomidorów, sałaty, roślin kapustnych, marchwi, pietruszki, rzodkiewki, buraków ćwikłowych, ogórków, różnych nasion roślin ozdobnych, należy przygotować wodny roztwór z EMa w rozcieńczeniu 1:5 ( 1 litr EMa na 5 litrów wody). W tak przygotowanym roztworze zaprawiać nasiona przez ok. 10 - 20 minut. Po zaprawieniu lekko osuszyć i przystąpić do wysiewu. Zaprawianie można wykonać na 1 dzień przed wysiewem.

 

Nasiona średniej wielkości

Nasiona zbóż, kukurydzy, bobiku, łubinu, grochu, fasoli, wyki i peluszki zaprawiamy stosując na wodny roztwór EMa 1:10. Nasiona należy moczyć przez2-3 godziny. Najlepiej wykonać zaprawianie na 1 ? 7 dni przed siewem.

Bulwy, cebule, kłącza, karpy

Do zaprawiania użyć roztwór EMa 1:10. Moczyć materiał nasadzeniowy przez 5 do 15 minut, ewentualnie tylko zamoczyć tuż przed sadzeniem.Pikówki i sadzonki przed sadzeniem polać EMa uwodnionym 1:20.

Ukorzenianie sadzonek

EM-Farming? można używać do ukorzeniania sadzonek zielnych, półzdrewniałych i zdrewniałych. Do sadzonek zielnych należy przygotować wodny roztwór z EMa w rozcieńczeniu 1:20, a do sadzonek zdrewniałych i półzdrewniałych w rozcieńczeniu 1:10 . Sadzonki przed sadzeniem należy przez kilka sekund zamoczyć i następnie wysadzić przy pomocy szpikulca. Miejsce sadzonkowania winno być zacienione. EM-Farming? doskonale spełnia funkcję ukorzeniacza. Uwaga: nie można łączyć EMa z innymi ukorzeniaczami. W przeprowadzonym doświadczeniu ukorzeniania bzu czarnego z sadzonek zielnych zanotowano 100% ukorzenienia sadzonek z użyciem EMa i 60% ukorzenienia z użyciem jednego z powszechnie oferowanych na rynku ukorzeniaczy. Przy stosowaniu EMa sadzonki zawsze wytwarzają silny system korzeniowy.